PKN
  » Kerkdiensten » Zondagmorgenviering » Kerkdiensten op komst 
Protestantse Gemeente Enschede
zo 17 mrt 2019  om 19:00 uur
Voorganger: ds J.D. Zuurmond
Credoviering - Vere Deus, vere homo

In de Credoviering van 17 maart staan we stil bij de belijdenis van het oecumenisch (wereldbreed!) concilie van Chalcedon uit 451, waarin werd geformuleerd dat Christus ‘waarlijk God en waarlijk mens’ is, in twee naturen, onvermengd, onveranderd, ongedeeld, ongescheiden.
Prachtige geheimenisvolle zinnen, of baarlijke nonsense?
Een ultieme vondst of netjes de theologische kool en geit gespaard?
En nog een laagje dieper: was dat hele concilie niet vooral één groot politiek machtsspel? 
Zondagavond gaan we 16 eeuwen terug in de tijd. Kijken vol verbazing naar de machtsstrijd tussen bisschop en keizer. Maar we genieten ook van het blauwe water van de Bosporus, die Europa van Chalcedon scheidt. En vooral beproeven we de waarde van het dogma… Door om de beurt beide kanten van het ‘waarlijk’ tussen haakjes te zetten? Als Christus in wezen goddelijk is, zonder echt deel te hebben aan onze menselijkheid – wat is de kracht van die gedachte? En als Christus in wezen menselijk is, en zijn goddelijkheid mogen we beschouwen als een vroom verzinsel, maar te mooi om waar te zijn – wat is de kracht van die gedachte? 
En natuurlijk klinkt er bijzondere muziek in de Credoviering. En klinkt er prachtige poëzie. En net als altijd zal ook deze Credoviering weer een belevenis zijn voor wie erbij is..

terug
 
 

Inloggen


 

Coventrygebed
datum en tijdstip 22-11-2019 om 13:15 uur
meer details

Netwerkcafé 21+
datum en tijdstip 20-12-2019 om 17:30
meer details

 
Ons kerkgebouw

 
Uw vraag
Veelgestelde vragen
 
Kerkblad

'Kerk en Stad' PDF
Lees hier de tabloid van K&S
Aanmelden voor Kerk&Stad per mail

 
Privacy
Privacyverklaring
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.