Overzicht beleidsdocumenten - van COSSrapport 1998 tot Ontmoetingskerk september 2015
Overzicht beleidsdocumenten - van COSSrapport 1998 tot Ontmoetingskerk september 2015
Vrijdag 2 November is de Protestantse Gemeente Enschede "onderwerp van gesprek" tijdens het Grote Steden Beraad van de PKN. In onderstaand blok wordt ter voorbereiding hierop een overzicht samengesteld van de beleidsontwikkeling in de PGE sinds 1998. Dit document is in ontwikkeling! 1998 - 2005 / Van COSS tot Vacaturestop
Prognose 2002 / Prognose 2003 / Prognose 2004 / Prognose 2005 / Prognose 2006 / Prognose 2007 / Prognose 2008 / Prognose 2009 / Prognose 2010 Recent: Prognose 2011.
2005 - Pastores in Teamverband
2005-2007 Keuzes m.b.t. kerkgebouwen en organisatieOp wijkniveau ondernemen Vredeskerk, Detakerk en Opstandingskerk (DVO) een poging om door concrete samenwerking de organisatie te reduceren. Op kerkenraadsniveau wordt een plan geschreven... "Er is een kerk waar mensen in geloven". Wanneer dit plan in september 2005 aan de leden van de betrokken wijkgemeentes ter bespreking wordt aangeboden leidt dit tot heel veel tumult. In de bespreking overheerst de perceptie: 'afbraak'. Het plan verdwijnt in de bekende lade. Ondertussen gaan de uitgaven door: Alles hangt met alles samen: missie, kerkgebouwen, organisatie. Bovendien ontdekken we meer en meer dat de wijkstructuur het nauwelijks toestaat om het geheel te overzien, en om zo samen gezamenlijke keuzes te maken. In 2007 wordt een stuurgroep ingesteld, begeleid door Fred Steenwinkel. In een drietal notities worden voorstellen ontworpen richting concreet gezamenlijk en samenhangend beleid:
2009 keuze voor één kerkgebouw per 2015In de uitwerking van de voorstellen van de stuurgroep gaat veel aandacht uit naar het concretiseren van het kerkgebouwenbeleid:
Op wijkniveau besluiten eind 2008, na het vertrek van ds. Veldman, de Opstandingskerk en de Detakerk de kerkdiensten en zo veel mogelijk van de organisatie samen te voegen. Vanaf pinksteren 2009 worden alle kerkdiensten samengevoegd. Men viert om-en-om in beide gebouwen. 2011-2012 op zoek naar visieIn een aantal deeltrajecten wordt gewerkt om in 2015 samen één kerk te kunnen zijn. Juni/december 2011 gaan twee pastores (Dick van Zijll - Apostel Thomaskerk / Cees de Jonge - Vredeskerk en kapel Lonneker) met emeritaat. Zomer 2011 blijkt dat de middellange-termijn prognoses geen ruimte bieden tot invulling van de ontstane vacatures. We zullen in de PGE verder moeten met een basisformatie van ca. 2,5 - 3 fte. (Afgezien van eventuele projecten/investeringen, waarvoor dan ruimte blijft). In de praktijk zijn er nog steeds 7 wijken (waarvan 2 samenwerken), met elke zondag ruim 6 kerkdiensten... Het beleid loopt achter bij de praktijk. Wat dreigt is dat de oude organisatiestructuur onevenredig veel energie van vrijwilligers en professionals vraagt. De open blik waar we aan werken, de aandacht voor missionair-diaconaal werk heeft er zwaar onder te lijden. Is het mogelijk om de organisatie zo te veranderen dat we wel ruimte/tijd/energie overhouden om vruchtbaar open kerk te zijn?
"Onder druk wordt alles vloeibaar"... In ieder geval besluiten onder deze druk de Apostel Thomas Kerk (West) en de Verrijzeniskerk (Zuid) en de Vredeskerk (Zuid-Oost) meer te gaan samenwerken. Er worden stappen gezet naar gezamenlijke kerkdiensten, en gezamenlijke organisatie. De samenwerkende Opstandings- en Detakerk, die sinds medio 2009 om-en-om wisselend samen kerken besluiten om één vierplaats te kiezen (zie de katern 'informatie over reformatie' waarin deze wijk met regelmaat verslag doet over de keuzes die worden gemaakt). December 2012 - missie, formatie, werkverdeling en prioriteitenDe missie concreet vertaald Op verzoek van de Algemene Kerkenraad wordt het algemene visiedocument van begin 2012 in concrete werkafspraken te vertalen. Dat gebeurt in het document 'missie, formatie, werkverdeling en prioriteiten'. In de decembervergadering van de AK wordt deze notitie in grote dank aanvaard en overgenomen. Terzijde
Algemene financiële overzichten
|
||
Vandaag Bouwen aan Morgen - waarbij we goed kijken naar gisteren
Vandaag Bouwen aan Morgen - waarbij we goed kijken naar gisteren
Vandaag bouwen aan morgen - waarbij we goed kijken naar gisteren Samen in gesprek over de toekomst van onze gemeente Een samenvatting (een overzicht van álle ingeleverde briefjes staat onder de knop 'lees meer') Een kleine 400 gele, blauwe en rode briefjes hebben we als gemeente in het voorjaar bij elkaar gebracht. Op die briefjes stonden allereerst onze persoonlijke herinneringen. Een ‘subjectieve kerkgeschiedenis’ van de Protestantse Gemeente, noemden we dat. Daarnaast hebben we onze dromen voor de Stadskerk (toen nog zonder naam) opgeschreven. Tezamen vertellen déze briefjes een prachtig collectief visioen. We hebben ook opgeschreven waar we nu, staande tussen herinnering en visioen warm van worden… en waar we bezorgd over zijn. Tenslotte bedachten we tijdens de avonden met elkaar wat we vandaag kunnen en móeten gaan doen – om die warmte te bewaren, om aan die zorgen actief tegemoet te komen, en zo realistisch te beginnen met het bouwen aan morgen. Op de gevoerde gesprekken volgde een lange, welverdiende zomerpauze. Maar nu pakken we de draad weer op. Om te beginnen gaan we in deze editie van Kerk en Stad op zoek naar de grote lijnen die zichtbaar werden door alle avonden heen. Globaal[1] is dít ons gezamenlijke verhaal… Waar bewaren mensen goede herinneringen aan:
[1] Om e.e.a. werkbaar te maken bevat dit artikel een heel grove samenvatting. Dat betekent dat mogelijk héél bruikbare suggesties in deze samenvatting toch niet doorklinken. Maar ze worden niet vergeten. Onder de knop 'lees meer' zijn álle suggesties en gedachten bewaard.
| ||
lees meer » | ||
Algemene Kerkenraad
Algemene Kerkenraad
Stedelijk beleid
Bij bovenstaande documenten behoren enkele bijlagen ... De voortgang van het proces 'Geloven in Enschede' kunt u lezen op deze pagina. | ||
lees meer » | ||
Bouwen aan de Ontmoetingskerk
Bouwen aan de Ontmoetingskerk
Open Heiligheid Samen gemeente zijn in de Ontmoetingskerk Sinds 20 september 2015 is de Ontmoetingskerk een feit. Eén kerkgebouw, waarin in alle diversiteit één gemeente samen komt. Het doet ons goed om in en om ons nieuwe kerkgebouw sámen vorm te mogen geven aan nieuw gemeentezijn. De toekomst ligt méér open dan ooit. Maar stap voor stap trekken we lijnen, maken we keuzes, vinden we richting. Kostbaar vertrekpunt daarbij is de 'open heiligheid' die we gerealiseerd hebben in ons kerkgebouw. Zó willen we samen ook gemeente zijn. In de aanloop naar september 2015 hebben we op de terreinen van diaconaat, pastoraat en jongerenwerk de taken en doelen herschikt:
|
||
Voortgang proces
Voortgang proces
In april 2011 is een tussentijds overzicht van de beleidsontwikkelingen gepubliceerd: Voortgang proces 'Geloven in Enschede'. |
||
pge beleid teller
pge beleid teller
|
||
Investeren in de Stadskerk
Investeren in de Stadskerk
De werving voor de aanvullende financiering voor de ‘nieuwe Stadskerk’ komt langzaam maar zeker op gang. Door onze jeugd zijn vele, vele pioenrozen verkocht ten bate van het nieuwe jeugdhonk. Als deze Kerk & Stad verschijnt lopen velen zich ruim gesponsord in het zweet over de singels. Maar ook wordt door de kerkrentmeesters actief contact gezocht met fondsen waar wij mogelijk een beroep op kunnen doen ter ondersteuning van ons vernieuwbouw-project.
|
||
Coventrygebed weer in De Wonne
24-01-2025
om
13:15 uur
meer details