Corona
Corona
We zijn blij dat binnenkort de meeste Coronamaatregelen worden opgeheven. Dat betekent dat er ook in de Ontmoetingskerk weer meer mogelijk is en dat vanaf 25 februari het volgende geldt:
- Er is geen Coronatoegangsbewijs meer nodig
- Het is niet meer verplicht een mondkapje te dragen
- We hoeven niet meer verplicht 1,5 m afstand te houden van elkaar
Dit betekent dat mensen weer zelf een plek kunnen zoeken in de kerk en niet persé stoelen vrij hoeven te houden tussen elkaar. Toch vragen we u wel om elkaar zoveel mogelijk ruimte te geven, om kwetsbare mensen zoveel mogelijk te beschermen. Ook bent u natuurlijk vrij een mondkapje te dragen als u zich daar prettiger bij voelt. Bovendien vragen we u aandacht te houden voor de gewone basisregels: goede handhygiëne, geen handen geven, en niet komen bij klachten. Afgelopen tijd hebben we al een beetje kunnen proeven aan iets minder strenge regels. Het deed mij ontzettend goed weer wat meer mensen te ontmoeten. Dat geldt vast voor velen van u, dus we hopen dat we elkaar weer vaak zullen ontmoeten. En we hopen dat ook kwetsbare mensen zich welkom voelen. Wij gaan ervan uit dat wij allemaal rekening houden met elkaar en ruimte geven aan mensen die daar behoefte aan hebben. Ga vooral met elkaar in gesprek als daar onduidelijkheden over zijn. Dan komen we er onderling vast uit!
Met vriendelijke groet, namens de kerkenraad van de PGE, Marjolein Dohmen-Janssen, voorzitter
Tijdens de laatste persconferentie van 14-1-2022 is gebleken dat de strikte lockdown is opgeheven. Zoals u heeft kunnen lezen in Kerk & Stad willen we zoveel mogelijk zoeken naar wat wel kan. Daarom hebben we besloten kerkdiensten vanaf 23 januari weer fysiek te organiseren. Ook fysieke activiteiten zijn vanaf 17/1 weer wat meer mogelijk. Uiteraard willen we alles zo veilig mogelijk doen en kwetsbare mensen zoveel mogelijk beschermen. Dat betekent dat we volgende regels hanteren:
- Bij de activiteiten en kerkdiensten in de Ontmoetingskerk vragen we u om een Corona toegangsbewijs (QRcode) te laten zien.
- Voor de kerkdiensten hoeft u zich niet van tevoren aan te melden.
- We vragen iedereen – ook als u gevaccineerd bent en een boosterprik hebt gehad een zelftest te doen voordat u naar de kerk komt. Ook als u gevaccineerd bent, kunt u namelijk ongemerkt besmet zijn waardoor u anderen zou kunnen besmetten. Dat willen we zoveel als mogelijk voorkomen. Mocht een regelmatige zelftest op financiële bezwaren stuiten dan kunt u een zelftest meenemen uit de kerk.
- We houden alle basismaatregelen in acht: goede hygiëne, ruim afstand houden (twee stoelen vrij tussen mensen in de kerkzaal en afstand houden bij het koffiedrinken), en een mondkapje op als u zich verplaatst. Zo gauw u zit, mag het mondkapje af.
We zijn blij dat er weer wat meer kan en hebben er vertrouwen in dat dit veilig kan. We nodigen iedereen van harte uit om te komen, ook als de drempel om wat voor reden ook misschien wat hoog is geworden. Op die manier kunnen we iedereen weer ontmoeten – ook al is het niet allemaal tegelijk. Dat is fijn, want we hebben gemerkt dat de onverwachte ontmoetingen met oude vertrouwde én nieuwe gezichten velen van ons goed doen!
|
Corona-beleid
Corona toegangsbewijs en zelftesten in de Ontmoetingskerk |
In de afgelopen 20 maanden is ook in de Ontmoetingskerk steeds nagedacht over de maatregelen en richtlijnen van de geldende corona-regels. We sloten aan bij de landelijke overheid en de landelijke kerk. We maakten geen gebruik van uitzonderingen op de regels voor religieuze organisaties en we hebben niet de randen van de mogelijkheden opgezocht. Solidariteit met de gehele samenleving en onze goede voorzieningen om online-kerkdiensten te kunnen verzorgen, waren daarvoor belangrijke redenen.
Als kerkgemeenschap voelen we een grote verantwoordelijkheid om waar mogelijk steeds bij te dragen aan een goede en leefbare maatschappij. Deze beide doelstellingen zijn als twee-eenheid in het moderamen en de kerkenraad besproken en we zijn tot de conclusie gekomen dat daar méér voor nodig is, dan alleen het volgen van de basismaatregelen.
De kerkenraad heeft dan ook besloten dat zodra de Ontmoetingskerk weer bezocht kan worden voor activiteiten en kerkdiensten, we gaan werken met een Coronatoegangsbewijs en het dringende advies voor zelftesten.
We zijn ons zeer bewust van de impact van deze maatregel. En we staan open voor alle vragen en willen naar iedereen luisteren die zijn of haar eigen verhaal in deze crisis wil vertellen. Neem daarom van harte contact op met een lid van het moderamen of één van de pastores.
Onder 'lees meer' treft u een uitgebreide toelichting aan op deze besluitvorming. We bevelen u van harte aan deze motivering te lezen. |
Sinds het begin van de coronapandemie hebben we in de Ontmoetingskerk steeds diverse coronaregels gehanteerd. In deze bijzondere kerstbrief gaan we hier wat dieper op in. We delen de argumenten waarop het beleid in de voorgaande periode tot stand is gekomen en we beschrijven welke argumenten en intenties ons nu tot ‘nieuw’ beleid brengen. Mocht u hierover met ons van gedachten willen wisselen, dan nodigen we u van harte uit tot een gesprek met een lid van het moderamen of met een van de pastores. Contactgegevens vindt u onderaan deze brief.
Uitgangspunt
Het corona-beleid van de Ontmoetingskerk sluit steeds aan bij de landelijke overheid en de landelijke kerk. We maken nauwelijks gebruik van uitzonderingen op de regels voor religieuze organisaties en we hebben nooit de randen van de mogelijkheden opgezocht. Solidariteit met de gehele samenleving en onze goede voorzieningen voor online-kerkdiensten waren daarvoor belangrijke redenen. Bij elke nieuwe maatregel en elk besluit hebben we ons steeds beraden op de gevolgen en daarna het beleid voor de Ontmoetingskerk bepaald.
We ervaren toenemende weerstand dat het gewone leven steeds weer wordt stilgelegd en we voelen intens de gevolgen van de beperkingen. Het aanpassen van geplande activiteiten en kerkdiensten zijn nog het minst ingrijpend. Kinderen en jongeren hebben sociale interactie nodig om te ontdekken wie ze zijn en hoe ze in het leven staan. Voor ouderen en eenzamen is het haast onmogelijk om hun isolement te doorbreken. Mensen die belangrijke zorg nodig hebben, ervaren dat hun behandeling steeds wordt uitgesteld. In uw omgeving kent u zeker ook voorbeelden van mensen die persoonlijk diep door de beperkingen getroffen worden.
Leven
In de voorbije twee jaar hebben we in alle beperkingen steeds gezocht naar alternatieve manieren om zinvol en leefbaar samenleven mogelijk te blijven maken. Daarbij willen we zo optimaal mogelijk bijdragen om besmettingen te voorkomen. Tevens willen we het mogelijk maken dat mensen elkaar blijven ontmoeten en onze activiteiten doorgang kunnen vinden.
Deze beide doelstellingen zijn steeds als twee-eenheid in het moderamen en de kerkenraad besproken. We zijn tot de conclusie gekomen dat daar méér voor nodig is dan alleen het volgen van de basismaatregelen. Wanneer in het nieuwe jaar de harde lockdown opgeheven is en wanneer de Ontmoetingskerk weer bezocht kan worden voor activiteiten en kerkdiensten, nemen we dan ook de volgende regels in acht.
Vaccineren
Vaccinatie is geen wondermiddel en biedt geen perfecte oplossing of genezing, maar vaccineren draagt wel bij aan een grote vermindering in het aantal mensen dat ernstig ziek wordt, in het ziekenhuis belandt of zelfs overlijdt aan de gevolgen van Covid. Een oplossing om de druk op de zorg te verminderen en het aantal besmettingen te laten dalen, is een hoge vaccinatiegraad. We spreken dan ook hardop uit dat we hopen dat iedereen - als dat enigszins mogelijk is - zich laat vaccineren.
Bij de activiteiten en kerkdiensten in de Ontmoetingskerk vragen we bezoekers vanaf nu dan ook om een Corona toegangsbewijs (QR-code) te tonen.
Zelftest
Naast het in acht nemen van alle basismaatregelen als een goede hygiëne, ruim afstand houden en het dragen van een mondkapje, vragen we je een zelftest te doen voordat je naar de kerk komt. Deze zelftest komt niet in plaats van maar naast het Corona toegangsbewijs. Ook als je gevaccineerd bent, kun je namelijk nog steeds het Covidvirus hebben opgelopen en ongemerkt anderen besmetten. Dat laatste willen we samen zoveel mogelijk voorkomen.
Er zijn meer sectoren en organisaties die van medewerkers en bezoekers een vrijwillige zelftest verlangen. Op scholen bijvoorbeeld, is vanaf september al aan kinderen, jongeren en docenten gevraagd zichzelf tweemaal per week te testen.
Een bewijs van een negatieve zelftest is niet nodig; we wijzen vooral op eigen verantwoordelijkheid om samen de wereld leefbaar en ‘open’ te houden.
In de Ontmoetingskerk zijn zelftesten beschikbaar voor mensen die om welke reden ook geen zelftest kunnen aanschaffen.
Kerk voor iedereen
Het meest gehoorde argument om in de kerk niet met een Corona toegangsbewijs te werken, is de opvatting dat juist de kerk open en toegankelijk moet zijn voor iedereen. Die gedachte onderschrijven we volledig; we doen er alles aan en zullen er alles aan doen om de kerk toegankelijk te houden voor iedereen. De afgelopen zes jaren in de Ontmoetingskerk is er zeer veel energie en passie ingezet om letterlijk en figuurlijk ‘open kerk’ te zijn. Daar blijven we onverminderd op inzetten. We zijn ons zeer bewust dat de eis van een Coronatoegangsbewijs de consequentie met zich meebrengt dat de Ontmoetingskerk voor sommigen minder open en gastvrij is dan zij en wijzelf zouden willen. Op dit moment is naar ons gevoel de gekozen handelswijze echter de enige manier om tijdens deze mondiale pandemie de Ontmoetingskerk op een verantwoordbare wijze zo open mogelijk te houden.
Gesprek
We kennen de gevoeligheden en de ingewikkelde gesprekken over de maatregelen. Over heel de wereld is er verdeeldheid wat de beste aanpak van deze pandemie zou zijn. Verdeeldheid die vaak ook pijnlijk tussen vrienden en familie in staat. Ook weten we dat mensen steeds weer persoonlijk geraakt zijn door ongeacht welke maatregel. Als kerkenraad voelen we een grote verantwoordelijkheid om met iedereen in gesprek te blijven. Onze pastores in het bijzonder willen naar iedereen luisteren die zijn of haar eigen verhaal van deze crisis wil vertellen. In een open gesprek hoeft er niemand overtuigd te worden, maar kunnen bruggen naar begrip en acceptatie geslagen worden.
Contact
Mocht u naar aanleiding van deze brief behoefte hebben aan contact of een gesprek dan kunt u contact opnemen met een lid van het moderamen of één van de pastores. |
|