PKN
  • Ontmoetingskerk
    Ontmoetingskerk
    Wie zijn wij
    Kerkgebouw
    Basisinformatie
    Open Kerk
    Stilteruimte
    Pastores Team
    Momenten in het leven
    Verhuur
    ANBI
    Organisatie
    Organisatie Kerkenraad Ontmoetingskerk Belangrijke beleidsdocumenten (Archief) Werkgroep Vernieuwbouwing Verslagen kerkenraad Ontmoetingskerk Commissies en groepen Kerkrentmeesters
  • Kerkdiensten
    Kerkdiensten
    Zondagmorgenviering
    Zondagmorgenviering Liturgie in de Ontmoetingskerk Collecte & gebed over gaven deze week Oppas zondagmorgen Kinderdienst Ontmoetingskerk Groepen zondagmorgen Zondagsbrieven
    Preken
    Jeugdkerk
    Kerk op Schoot
    Taizévieringen in de Ontmoetingskerk
    Muziek en Zang
    Ringleiding voor slechthorenden
    Kerkdienst thuis (streaming)
  • Activiteiten
    Activiteiten
    Activiteitenagenda
    Agenda item plaatsen
    Bruggenbouwers
    Handwerken voor een goed doel
    Noabermaaltijd
    Jeugd PGE
    Kaartenstandaard
    Leren in de kerk - Catechese
    Meditatief Wandelen
    Netwerkcafé
    Pastoraat
  • Diaconie
    Diaconie
    Bondgenoten
    Hulptelefoon en Hulpaanvraag Diaconie
    Inleverstraat
    Oecumenisch Citypastoraat
  • Rondom
    Rondom
    Grote Kerk aan de Oude Markt
    Oec. Geloofsgem. Helmerhoek
    Studentenpastoraat Enschede - LIFE
    Coventrygebed
    Nanne Zwiepfonds
    Overige geloofsgemeenschappen
  • Archief
    Archief
    Voorbije activiteiten
    Archief ApostelThomasKerk
    Archief DetaOpstandingskerk
    Archief Verrijzeniskerk
    Archief Stadsgedachten-Stadsgedichten
    Archief \'Rondom levenseinde\'
    Fotoalbum verbouwing
  • Contact
    Contact
    Contacten
    Kerkblad Kerk & Stad
    Kerkblad Kerk & Stad
    Rondom de kerkdienst
    Muurkrant
    Over deze website
» Archief » Archief DetaOpstandingskerk 
Protestantse Gemeente Enschede
Geschiedenis van de Detakerk

Geschiedenis van de Detakerk

40 JAAR DETA-KERK
In oktober 1990 bestaat de Deta-kerk 40 jaar. Dat wordt feestelijk herdacht. In dit ar­tikel wordt de achtergrond van het ontstaan van dit kerkgebouw belicht.

De Deta-kerk is ontstaan ten gevolge van de kerk-scheuring van 13 september 1944. Deze scheuring in de Gereformeerde Kerk van Enschede vond plaats door het verbindend verklaren door de Generale Synode van een leeruitspraak van juni 1942, waar al jarenlang over was geredetwist door theologische hoogleraren en predikanten (een bindende verklaring van de synode houdt in dat alle ambtsdragers met zon uitspraak moe­ten instemmen).

Die leeruitspraak ging over de kinderdoop en hield in, dat men bij de doop moet aannemen, dat gedoopten "wedergebóren" zijn totdat het tegendeel blijkt, bij het "opwassen uit handel en wandel". Deze opvatting lag in de lijn van dr. A. Kuyper (1827-1920). In enkele plaat­sen, waaronder Enschede, hadden predikanten en ker­keraden bezwaar aangetekend tegen die leeruitspraak. Zij deelden de volgende opvatting: "Alle gedoopte kin­deren mogen geloven dat God hun God is en daarom worden zij ook geroepen deze God te erkennen. Als zij dat naderhand niet willen en zich van God afkeren, ver­breken zij het verbond en plaatsen zich daardoor buiten het rijk van God".

Toen de synode de bindende verklaring oplegde in 1944, werd in Enschede, als reactie daarop, een voor­stel ingediend bij de kerkeraad door drie predikanten (H. Meulink, H. Vogel en I. de Wolff). om de Enschedese kerk los te maken van het bestaande verband van de Gereformeerde Kerken in Nederland. De drie predikan­ten beriepen zich op artikel 31 van de kerkenordening, waarin staat dat “kerkleden niet verplicht zijn synodebesluiten voor vast en bondig te houden, als deze besluiten in strijd zijn met de Schrift of met de kerkenordening". Ds. J. van Henten, ook gereformeerd predikant van En­schede, wilde zich niet bij het voorstel van de andere drie predikanten aansluiten en probeerde nog een stemming te voorkomen. Maar er volgde wél een stem­ming.

Het gevolg was dat de drie predikanten het grootste deel van de kerkeraad "meekregen". En zo werd de kerkscheuring in Enschede een feit. Die kerkscheuring (vrijmaking) had tot gevolg dat ds. Van Henten en de kerkeraadsleden die niet bij de uitgetreden groep wil­den horen, door de kerkeraad uit hun ambt werden ge­zet. Bovendien werden zij, en de gemeenteleden die niet met de vrijmaking instemden of zich nog nader wil­den beraden, afgezet als kerklid. Enschede werd hier­door één van de weinige kerkelijke gemeenten waar de kerkscheuring zulke vérstrekkende gevolgen kreeg. Van de naar schatting 5000 leden (zielen) waren er on­geveer 4200 uitgetreden (vrijgemaakt, de "artikel- één-en- dertigers"). Er bleven ongeveer 900 leden (zielen) over, die zich aansloten bij het synodebesluit (de "synodalen").

Het was een zeer betreurenswaardige gebeurtenis, in het heetst van de tweede wereldoorlog. Onderlinge verhoudingen in gezinnen, relaties, scholen, politiek en andere verbanden kwamen onder zware druk te staan en leidden tot breuken dwars door families heen. Op 25 oktober 1944 werd door de "synodale kerk van Enschede" een kort geding aangespannen bij de recht­bank te Almelo over de kerkelijke goederen en beschei­den (De "vrijgemaakten" hadden op voorhand de ker­kelijke goederen reeds aan zich getrokken). De recht­bank wees alle kerkelijke goederen en bescheiden aan de artikel-één-en-dertigers toe, ook na aantekening van hoger beroep; omdat de kerkeraad met meerder­heid van stemming het besluit tot vrijmaking had geno­men.

Zo zaten de "synodale" kerkleden na de scheuring zon­der lokaliteit. Aanvankelijk mochten zij onder bepaalde voorwaarden gebruik maken van de Noorderkerk (van art. 31) aan de Lasondersingel, door middel van dubbe­le diensten.

Na de oorlog in 1945, werd zaaltje Dijkstra in de Bleker­straat gehuurd. Zittend onder papieren slingers en "Le­ve Het Bruidspaar' met zeep op de spiegel geschreven, werden de diensten in deze feestzaal gehouden. Een ouderpaar, dat hun kind liet dopen, moest zelf voor een doopvont zorgen.

Inmiddels bood de joodse gemeente, die na de oorlog, zelf met weinig leden was overgebleven, het bijgebouw van haar synagoge gratis aan. Daar is enige tijd dank­baar gebruik van gemaakt. Uiteindelijk kreeg men de beschikking over de aula van het Gemeentelijke Ly­ceum.

Het werk in deze "jonge" gemeente was te zwaar voor één predikant. Daarom werd in de zomer van 1945 ds. H. Volten beroepen en in november bevestigd. Hij was een boeiend verkondiger van het Evangelie. Door zijn beeldende taal wist hij zijn toehoorders op het hart te binden: "Wij hebben weer een kerkgebouw nodig in En­schede". En hij kreeg het voor elkaar. Samen met ge­meenteleden trok hij het land door om gelden te verkrij­gen. Op vrije zondagen ging hij in andere plaatsen "pre­ken" om de Gereformeerde kerk van Enschede te steu­nen. Ook de gemeente zelf deed met hart en ziel mee; er werden veel geldelijke offers gebracht. Inmiddels kreeg ds. Van Henten een beroep naar Steen, wat hem na alle spannende en zware tijden goed uitkwam. Hij vertrok in oktober 1946.

Zo kon er aan het eind van de veertiger jaren, tegelijk met de opbouw van Nederland, een kerk gebouwd worden, ontworpen door de architect Mink en Van der Lijke en uitgevoerd door aannemer Zeevalk. In oktober 1950 werd de kerk in gebruik genomen. Ds. Volten gaf er de naam "Deta" aan. Deta is de afkor­ting van de Griekse tekst Doxa Eis Tous Aionas", in het Nederlands vertaald: "Heerlijkheid tot in eeuwigheid", (de slotwoorden van het Onze Vader...). Dat feit is nu na 40 jaar een herdenking waard, zeker ge­zien de omstandigheden waaronder de Detakerk ont­stond en de groei die de Gereformeerde Kerk van En­schede daarna beleefde.
Dit alles wordt op gepaste wijze gevierd met een con­cert op zaterdag 6 oktober (zie elders in Samenspraak). Aansluitend zal er op zondag 7 oktober een feestelijke kerkdienst zijn om 10.00 uur. In deze dienst zal onze vroegere plaatsgenoot, de bekende dominee-dichter Hans Bouma. voorgaan.
Rindert Wijma
(Voor achtergrondinformatie heb ik dankbaar gebruik gemaakt van gesprekken met en aantekeningen van onze pastorale medewerkster mevr. ML van Dijk-
Pereboom en van de heer A .Jansen die belangrijke feiten en gebeurtenissen over het ontstaan, in de vorige eeuw. van onze plaatselijke kerk en de daaropvolgende ontwikkelingen op schrift heeft gesteld).


Bron:
Samenspraak
Hervormd en Gereformeerd informatieblad voor Enschede
Zaterdag 22 september 1990 – 3e jaargang no. 12

terug
 
 

Inloggen

Lustrum 10 jaar Ontmoetingskerk
meer

Coventrygebed weer in De Wonne
datum en tijdstip 16-05-2025 om 13:15 uur
meer details

Netwerkcafé voor 18- tot 40-jarigen
datum en tijdstip 16-05-2025 om 17:30 uur
meer details

Handwerken voor een goed doel
datum en tijdstip 21-05-2025 om 10.30 uur
meer details

Noabermaaltijd
datum en tijdstip 21-05-2025 om 17.30 uur
meer details

Ouderenmiddag
datum en tijdstip 28-05-2025 om 14.30 uur
meer details

Meditatief wandelen
datum en tijdstip 30-05-2025 om 14:00 uur
meer details

Ons kerkgebouw

Kerkblad

'Kerk en Stad' PDF
Lees de tabloid van K&S
Verschijningsdata K&S 2025
Aanmelden voor Kerk&Stad per mail

Groene Kerk
Uw vraag
Veelgestelde vragen
Privacy
Privacyverklaring
Beleidsplan Prot.Gem.Enschede
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.